14 februari 2006

Gluurpeuter uit de braadpan



De laatste jaren wordt Nederland in toenemende mate geteisterd door de zogenaamde gluurpeuter. Vooral in groene buitenwijken rond de steden vormen deze kleine krengen steeds meer een ware plaag. Wanneer U de volgende keer tijdens het lezen van de krant weer opgeschrikt wordt door twee starende ogen die ongevraagd naar binnen turen kunt u zich hier tegen wapenen. LXIV biedt de oplossing:


Ingrediƫnten

  • 1 kleine gluurpeuter of 1/2 grote gluurpeuter
  • 100 gr. spek in lange repen
  • 2 tl. tijm
  • 2 el. cognac
  • 2 el. maizena
  • 100 gr. boter of margarine
  • keukendraad of cocktailprikkers
  • zout en peper

Voorbereiding: Gluurpeuter 2 tot 3 dagen laten besterven op een koele doch droge plaats. Kop eraf snijden en ingewanden verwijderen. Let hierbij op dat de gal niet beschadigd wordt maar in zijn geheel verwijderd. De huid kan het makkelijkst gestroopt worden wanneer deze vlak van tevoren in heet water gedompeld wordt. Bereiding:Bestrooi de binnen- en buitenkant van de gluurpeuter met zout, peper en tijm. Bedek de borstzijde met het spek en bind dit vast met keukendraad. Verwarm de boter in een pan en bak de gluurpeuter hierin rondom bruin. Plaats de deksel schuin op de pan en braad de gluurpeuter gedurende ca. 80 minuten. Keer de gluurpeuter regelmatig en bedruip hem met braadvocht. Verwarm de cognac in een metalen soeplepel boven een gasvlam (afzuigkap uit!) en laat de vlam erin komen. Giet de brandende cognac over de gluurpeuter en laat deze uitbranden. Voeg op het laatst 1 dl. heet water of bouillon toe aan het braadvocht en bind dit met de aangemengde maizena.

Serveertip: Gebraden gluurpeuter met jus, witlof met ham en kaas, appelcompote en gekookte aardappelen.

Eet smakelijk!
LXIV

Bevor Dada da war, war Dada da

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Tip: de braadtijd van ongeveer 80 minuten is preciezer te bepalen: de gluurkleuter is gaar als de oogjes glazig zijn en als een kootje soepel loslaat wanneer je een armpje hieraan uit het braadvocht tilt.

8:00 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

ps. Let goed op bij de inkoop! Sommige supermarkten verkopen kant-en-klare gluurkleuters in zwart plastic braadzakken met een rits. Gevreesd moet worden dat deze, hoe handig ook in het gebruik, door malafide importeurs betrokken zijn uit rampgebieden in ontwikkelinglanden. De versheid van het product kan dus niet gegarandeerd worden!

4:24 p.m.  
Blogger LXIV said...

@arjan.

LOL!

9:37 p.m.  

Een reactie posten

<< Home